Wysokie białe krwinki

Wyświetlam 45 wątków odpowiedzi
  • autor
    Stanowisko
    • #74279 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Dobry wieczór doktorze,
      Poniżej przedstawiam analizy mojej żony przeprowadzone 05.01.2021 r., Ponieważ urodziła w lutym ubiegłego roku (cięcie cesarskie) i przestała karmić piersią na około 4 miesiące i do tej pory nie wystąpiła miesiączka.
      Wieczorem zawsze czuje się wyczerpana, a kilka dni przed pójściem spać miała kilka linii gorączki (37-37.2).
      Lekarz po obejrzeniu testów mówi, że niedokrwistość poporodowa jest normalna i zaleciłby szybki wymaz na białe krwinki.
      Co radzisz zrobić?
      WBC 9,58
      Granulocyty neutrofilów 80,5
      Limfocyty 9,9
      Monocyty 6,7
      Granulocyty eozynofilowe 2,5
      Granulocyty bazofili 0,4
      CBR 4,65
      HGB 12
      HCT 36,9
      MCV 79,3
      MCH 25,7
      MCHC 32,4
      PLT 398
      MPV 8,1
      PDW 15,7
      0,324 proc
      Żadna wartość nie jest oznaczona gwiazdką, ale chcieliśmy poprosić o więcej informacji na temat białych krwinek, których nigdy nie miał tak wysoko.
      Z góry dziękuję i życzę powodzenia w pracy.

    • #74280 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Chociaż nie jest to szczególnie wysokie, wartość jest przesunięta w kierunku neutrofili (80,5%), co jest oznaką być może zapalenia płuc… ???
      Zgadzam się z wymazem Covid i RTG klatki piersiowej, oprócz parametrów zapalnych ESR, PCR, Fibrynogen.

    • #74283 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Dzięki, już dziś po południu zrobimy szybki wymaz.

    • #74284 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Dla kompletności załączam moje analizy wykonane 31.12.20, jedyną wartość graniczną oprócz płytek krwi, którą zawsze mam trochę niższą dla hemoglobiny w zespole Gilberta w wieku 17 lat:
      WBC 5,63
      Nowy% 60,7
      Lym% 26,4
      Pon% 6,7
      Eos% 5,8
      % Bas 0,4
      Rbc 4,77
      HGB 17 do granic możliwości
      HCT 48,3
      MCV 101,3
      MCH 35,6
      MCHC 35,2
      Plt 117 gilbert
      MPV 10,5
      PDW 17.2
      0,123 proc
      Powiedz mi, czy zrobię również wymaz i czy wartości są w porządku, nawet jeśli hemoglobina jest na maksymalnym limicie.
      dzięki

    • #74288 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Pobrano wymaz i wyszedł negatywny, lekarz zbadał ją i znalazł powiększoną wątrobę.
      Przepisał dalsze testy:
      Kreatynina, żelazo, glukoza, odruch tsh, wirus zapalenia wątroby typu b, wirus zapalenia wątroby typu c, ast, got, posiew moczu (odkąd przeszedł cesarskie cięcie).
      Powyższe egzaminy przeprowadzimy w poniedziałek rano, czekamy również na Państwa powitalny powrót dzięki.

    • #74294 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Nie rozumiem związku między Gilbertem a płytkami krwi.
      Cóż, jeśli chodzi o wymaz, kontynuowałbym prześwietlenie klatki piersiowej.

    • #74296 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Mój lekarz mówi, że dolne płytki krwi mogą być powiązane z gilbertem, uważam, że w ostatnich latach zawsze miałam wartości między 117 a 111. (mam 33 lata i stosuję kontrolowaną dietę, nie piję, nie palę i dość regularnie ćwiczę).
      Czy uważasz, że powinienem coś zrobić z płytkami krwi, czy też nie jest to dla ciebie niepokojąca wartość?
      Jeśli chodzi o hemoglobinę 17, która jest na maksymalnym limicie, czy to w porządku?
      OK na prześwietlenie klatki piersiowej, w poniedziałek, kiedy przyniesiemy badania mojej żony do lekarza, będziemy mieli przepisane, więc możemy to zrobić tak szybko, jak to możliwe.
      A jeśli chodzi o wątrobę mojej żony, która podczas wizyty została powiększona, to zgadza się na przepisane przez nas badania lekarza i wskazane powyżej?
      Dzięki jeszcze raz

    • #74304 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Powinienem zobaczyć pełną morfologię krwi.
      Dodałbym też cytomegalowirusa i USG wątroby.

    • #74323 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      USG mojej żony zarezerwujemy już w poniedziałek rano.
      poniżej przedstawiam moje wartości z ostatnich kilku lat:

      31.01.2017
      wbc 5.29
      neu% 53.2
      lym% 38.6
      pon.% 6.0
      eos% 1.8
      % bazowy 0.4
      # 2.82 neu
      lym # 2.05
      pon # 0.31
      eos # 0.09
      bas # 0.02
      -
      rbc 4.94
      hgb 16.7
      hct 50.6
      mcv 102.4
      33.7 mln
      mchc 33.0
      cv 11.5
      rdw SD 49.1
      -
      pl 133
      mpv 10.3
      pdw 17.1
      0.136 proc

      17 / 02 / 2020
      wbc 5.28
      neu% 59.6
      lym% 31.4
      pon.% 7.0
      eos% 1.6
      % bazowy 0.4
      # 3.15 neu
      lym # 1.66
      pon # 0.37
      eos # 0.08
      bas # 0.02
      -
      rbc 4.53
      hgb 16.0
      hct 45.6
      mcv 100.7
      35.3 mln
      mchc 35.0
      cv 11.3
      rdw SD 47.6
      -
      pl 111
      mpv 10.4
      pdw 16.9
      0.115 proc

      31 / 12 / 2020
      wbc 5.63
      neu% 60.7
      lym% 26.4
      pon.% 6.7
      eos% 5.8
      % bazowy 0.4
      # 3.42 neu
      lym # 1.49
      pon # 0.38
      eos # 0.32
      bas # 0.02
      -
      rbc 4.77
      hgb 17
      hct 48.3
      mcv 101.3
      35.6 mln
      mchc 35.2
      cv 11.2
      rdw SD 47.6
      -
      pl 117
      mpv 10.5
      pdw 17.2
      0.123 proc

      Czekam na twoją uprzejmą odpowiedź, dzięki

    • #74355 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Zwróć uwagę na hematokryt, który nie przekracza 52%.
      Przy niskich płytkach prosiłbym o odczyt na gorąco (tuż po pobraniu próbki) i bez probówki z antykoagulantem (porozmawiaj z Laboratorium).

    • #74364 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      OK, czy mogę poprosić o płytki krwi przy następnym pobraniu krwi za sześć miesięcy, czy muszę zrobić kolejną w przyszłym tygodniu?
      do tej pory mam 48,3 hematokrytu, jak często muszę to sprawdzać i jak mogę utrzymać te wartości na stałym poziomie?
      Dziękuję bardzo

    • #74367 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Jeśli dużo uprawiasz sport, przynajmniej co trzy miesiące;
      może dużo więcej pić lub oddawać krew, a także wykonałby dobrą robotę.

    • #74368 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Świetnie, już chciałem się zarejestrować na wizę mojego kraju.
      Co trzy miesiące będę sprawdzać hematokryt.
      A w przypadku płytek krwi, czy mogę zrobić badanie w marcu przy upale bez antykoagulantów, czy muszę to zrobić już w poniedziałek?
      Dzięki za wszystko

    • #74371 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Sprawdziłbym płytki krwi natychmiast.

    • #74460 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Dobrze, zaktualizujemy to jutro.

    • #74478 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Testy przeprowadzone dzisiaj z gorącą probówką bez antykoagulantów:
      Płytki krwi:
      PLT 147 (130–400)
      MPV 9.9 (6,5–12.0)
      PDW 16.9 (9.0–17.0)
      PCT 0.145 (0,108-0,282)
      Powiedzieli mi, że mają się dobrze i za każdym razem zdadzą gorący egzamin, aby uniknąć błędów;
      Hemoglobina i hematokryt:
      HGB 17.1
      HCT 48.1
      MCV 101.2
      Wszystko inne pozostało praktycznie niezmienione.
      Skontaktowałem się już z AVIS w moim mieście!
      Dziękuję bardzo

    • #74481 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Cóż, to tylko problem z antykoagulantem, nie twoim.

    • #74512 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Wspaniały! Dziękuję, był bardzo miły. Jeśli chodzi o MCV i HGB, mój lekarz zaleca witaminę B12, mimo że właściwie przestałam brać betotal pod koniec listopada, a w międzyczasie brałam energię i witalność VIBRACELL, która zawiera witaminę B12.
      Co polecasz?

      • #74533 Odpowiedzieć
        dr. V. Donnarumma
        Administrator forum

        W tej chwili nie ma potrzeby stosowania witaminy B12; przy następnej kontroli za kilka miesięcy zobaczysz.

    • #74520 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Dzisiaj wycofaliśmy analizy mojej żony, wyniki są zestawione poniżej:
      BUN 28 15-50
      Cukier we krwi 84 60-110
      Kreatynina 0,79 0,60-1,40
      eGFR 98,67> 90
      Mam 15 0-40
      Gpt 7 0-40
      GGT 17 4-17
      Fosfataza alkaliczna 120 30-120
      Sideremia 31 * 40-145
      Tsh 0,909 0,400-4500
      Ujemny Hbsag
      Ujemny Hcv
      Ujemny posiew moczu
      WBC 9,28
      Nowy 75,4
      LYM 14,2
      Rbc 5,29
      HGB 13,3
      HCT 42,2
      MCV 79,6
      MCH 25,1
      MCHC 31,6
      RDW vc 13,0
      RDW sd 43,3
      Plac 471
      MPV 7,8
      PDW 15,8
      0,366 proc
      Czekamy dzięki

    • #74534 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Brakuje ferrytyny, ale jest niedobór żelaza: biali lepiej radzą sobie z ponownym wprowadzeniem neutrofili.

    • #74556 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Nieskończenie dziękujemy za konsultacje! uzupełnimy trochę żelaza.
      Był bardzo miły!
      Miłego dnia

    • #74872 Odpowiedzieć
      Alex Colombo
      Gość

      Dzień dobry doktorze,
      dziś rano moja żona poszła na prześwietlenie klatki piersiowej i lekarz poradził jej, aby jak najszybciej poszła na badanie hematologiczne, ponieważ objawy, które skarży się, mogą być limfoproliferacyjne.
      Teraz idziesz do lekarza rodzinnego, aby obejrzeć dokumenty, Twoim zdaniem, jak powinniśmy postępować? bardzo się martwimy, czy to poważne?
      dzięki

    • #74877 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Usłyszeliśmy od lekarza i jutro rano o 8.30 mamy badanie hematologiczne.
      Czekam na twoją mile widzianą odpowiedź.
      dzięki

    • #74880 Odpowiedzieć
      Alex Colombo
      Gość

      Poniżej przeglądam raport prześwietlenia klatki piersiowej mojej żony:

      obecność grubej, nieprzepuszczającej promieni rentgenowskich neoformacji z konturami poliobatu zlokalizowanymi we wnęce i prawej części przytchawiczej z bezpośrednimi rozstępami nieprzepuszczającymi promieniowania zarówno w okolicy czaszki, jak i ogona.
      normalny rozkład obwodowego wzorca płucnego po lewej stronie.
      wolne zatoki żebrowe.
      cień sercowo-naczyniowy w granicach.
      W przypadku podejrzenia patologii limfoproliferacyjnej niezbędna wydaje się specjalistyczna porada hematologiczna.

      czekamy na Wasze opinie i porady, jak możemy się poruszać.
      dziękuję!

    • #74890 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Zrób morfologię krwi i LDH i udaj się do specjalisty.

    • #74895 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      W porządku jutro rano mamy pierwszą wizytę u hematologa i damy ci znać.
      dzięki

    • #75005 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Dzień dobry,
      Wczoraj mieliśmy badanie hematologiczne i okazało się, że może to być chłoniak Hodgkina, w przyszłym tygodniu już zarezerwowaliśmy tomografię komputerową i zwierzęta.
      Jesteśmy gotowi jak najszybciej zmierzyć się ze wszystkim, aby pokonać przeszkodę zwycięsko.
      Czekamy na Twoją radę w tej sprawie, dzięki!

    • #75009 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Radzimy zachować spokój, stosować terapie.
      To patologia, którą w dzisiejszych czasach łatwo przezwyciężyć.

    • #75010 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Dziękuję Ci!
      Był dla nas bardzo pomocny! Miłego weekendu

    • #75083 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Doktorze wybacz mi jeszcze raz za zaburzenie, ale biorąc pod uwagę najnowsze osiągnięcia chciałbym się uspokoić co do moich badań krwi, gdzie mam wszystko w normie poza 17.1 (13-17) hemoglobiny i 101.2 (80-100) przeciętnej krwinki. Tom.
      Przez lata posiadałem następujące wartości:

      11.01.21 HGB 17.1 MCH 101.2
      31.12.20 HGB 17 MCH 101.3
      04.09.19 HGB 15.8 MCH 90.5
      31.01.17 HGB 16.7 MCH 102.4

      Mój lekarz pierwszego kontaktu przepisał mi witaminę b przez miesiąc i nic więcej.
      W przyszłym miesiącu planuję ponownie zarejestrować się jako dawca krwi.
      Jakie masz tu rady?
      Biorąc pod uwagę drogę, którą podążamy, chciałbym mieć pewność, że wszystko jest w porządku.
      Dziękuję Ci bardzo!

    • #75084 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Wszystko jest w porządku; Jesteś idealnym kandydatem do darowizny.
      Dodatkowe 0,1 Hb nie stanowi problemu, wręcz przeciwnie.

    • #75085 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Bardzo miły! Dziękuję Ci!

    • #75356 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Doktorze, biorąc pod uwagę okres dużego stresu, przeszłam badanie kontrolne na mój zespół Gilberta.
      Poniżej przedstawiam moje egzaminy przeprowadzone na czczo od godziny 20:XNUMX poprzedniego wieczoru:
      GOT 22 (0-40)
      ALT 17 (0–40)
      GGT 24 (6-60)
      FOSFATAZA ALKALICZNA 81 (30-120)
      Suma sumy 4,06
      Bezpośredni 1,38
      Pośredni 2,68
      Albumina 63,5 (52-68)
      Alfa1 2,5 (2-5)
      Alfa2 8,8 (6,6-13,5)
      Beta 10,8 (8,5-15,5)
      Zakres 14,4 (11-21)

      (Jestem bardzo uważny na odżywianie, nie jem smażonych i mlecznych produktów, dużo
      Warzywa i trochę mięsa.)

      Kompletne USG jamy brzusznej wykonane w sierpniu 2020 r. Z wszystkimi normalnymi wynikami, mój lekarz mówi, że wszystko jest w porządku od czasu Gilberta.
      Czekam na twoją miłą odpowiedź!
      dzięki

    • #75389 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Aby potwierdzić, musi powtórzyć bilirubinę ułamkową po obfitym śniadaniu i wysiłku fizycznym (bieg po budynku laboratorium) jeśli to Gilbert to zejdzie.

    • #75405 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Dzień dobry, zgodnie z twoją radą, wykonałem analizę bilirubiny 50 minut po śniadaniu i wyniki są następujące:
      Bilirubina całkowita 2.22
      Bilirubina bezpośrednia 1.17
      Dziękuję i miłego dnia

    • #75406 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      czekam na odpowiedź bardzo dziękuję

    • #75407 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Bilirubina znacznie spadła, chociaż bezpośrednia nadal pozostaje wysoka, czy potwierdzono, że jest to spowodowane zespołem Gilberta?

    • #75415 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Cichy to Gilbert.

    • #75425 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Dzięki za wszystko doktorze!

    • #79766 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Witaj Doktorze, piszę, aby poinformować Cię o mojej żonie.
      w styczniu zdiagnozowano u niej chłoniaka Hodgkina 2B.
      Przeszła 6 cykli ABVD, po dwóch cyklach przeprowadziła kontrolę zwierzęcą, która wykazała następujący raport: „znaczne zmniejszenie metaboliczne i wymiarowe znanej formacji objętościowej opisanej wcześniej w śródpiersiu przednim z medianą po prawej stronie przyśrodkowej, utrzymujące się skromne i niejednorodne nagromadzenie znacznika (SUV max 1,94 vs 12,05; wynik Deauville) ”jej lekarz ocenił ją jako doskonałą PET.
      Dzisiaj, po zakończeniu wszystkich sześciu cykli terapii, wycofaliśmy raport PET, który cytuje w następujący sposób: „Dzisiejsze badanie wykazuje dalszą wymiarową i metaboliczną redukcję znanego odkrycia w przednim śródpiersiu z miejscem pośrodkowo-paramedianowym, prawie nie do odróżnienia od otaczające dno oka (SUV maks. 1,86 – poprzedni 1,94; punktacja Deauville 2). Nie obserwuje się dalszych anomalii fiksacji znacznika w pozostałych rejonach głowy, szyi, pól płucnych i śródpiersia.”
      Piszę do Ciebie, ponieważ Twój hematolog jest na wakacjach do poniedziałku i wydaje nam się, że ze Zwierzakiem wszystko jest w porządku, ale chcielibyśmy mieć Twoją opinię, aby móc zrozumieć, czy w końcu być spokojnym i rozważyć jej wyleczona!
      Dzięki i dobra robota

    • #79769 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Czekając na badanie hematologiczne mogę powiedzieć, że idzie dużo, dużo lepiej.
      W celu całkowitego odzyskania należy poczekać na odpowiedni czas, przestrzegając odpowiednich kontroli.

    • #79771 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Dobra, więc choroba powinna być w remisji, prawda?

    • #79773 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Pewnie.

    • #79775 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Dziękuję bardzo doktorze! Miłego wieczoru

    • #79863 Odpowiedzieć
      Alex
      Gość

      Witam, przeprowadziłem badania kontrolne na gorąco i są to wartości.
      mój lekarz przepisał mi 1 tabletkę Benexolu B12 dziennie i powiedział, żebym była pewna, że ​​testy są w porządku, co najwyżej następnym razem zrobi mi zimny rozmaz, żeby sprawdzić rzeczywistą wartość.
      Zawsze miałem płytki krwi o dość wahających się wartościach, od 104 do około 150 i nieco wysokim mcv, ale lekarz mówi, że mając zespół Gilberta może być niższa wartość płytek krwi.

      wbc 4,60
      neu% 59
      lym% 32.1
      pon.% 7.0
      eos% 1.5
      % bazowy 0.4
      # 2.72 neu
      lym # 1.47
      pon # 0.32
      eos # 0.07
      bas # 0.02
      -
      rbc 4.56
      hgb 16.2
      hct 46.7
      mcv 102.4 * (80-100)
      35.5 mln
      mchc 34.7
      cv 11.4
      rdw SD 49
      -
      pl 113
      mpv 10.3
      pdw 16.9
      0.117 proc

      Twoim zdaniem, jak szybko powinienem powtórzyć CBC, czy powinienem dawkować witaminy z grupy B? A przede wszystkim, jak można to rozwiązać?
      dzięki

    • #79868 Odpowiedzieć
      dr. V. Donnarumma
      Administrator forum

      Ma łagodną makrocytozę, a przyczyną może być brak witaminy B12, którą należy mierzyć i uzupełniać.
      Następnie po miesiącu powtarza morfologię.

*** DAROWIZNA ***
Jeśli nasza usługa była dla Ciebie przydatna i uważasz, że mogłaby być przydatna również dla innych osób, wesprzyj nas niewielką darowizną w wysokości 5 euro. Chcemy, aby usługa była nadal dostępna i bezpłatna - potrzebujemy również Twojej pomocy, aby to zrobić






Wyświetlam 45 wątków odpowiedzi
Odpowiedz do: Wysoki poziom białych krwinek
Twoja informacja: